10 екологічних звичок, слідувати яким ви можете прямо зараз

За допомогою екологічного способу життя можна не тільки проявити турботу про природу, але ще і заощадити. Відповідальне ставлення до природи приносить користь не тільки екології, але і Вам в першу чергу. Якщо люди дбайливо ставляться до природи і всіма силами пропагують таке ставлення, вони продовжують життя собі і планеті.

Через накопичення сміття в природі забруднюється повітря, так як з відходів виділяються різні шкідливі речовини. Крім цього страждають грунт, рослини, збільшується кількість гризунів і комах, які переносять захворювання, що викликають зараження. Якщо говорити про глобальне, то від забруднення страждають океани, зменшується кількість питної води на планеті. Ми розповімо, з яких звичок ви можете почати відповідально ставитися до природи.

  1. Мінімізуйте кількість поліетилену в побуті. Звичайно, повністю прибрати пластик з життя-нереально. Але у вас є можливість використовувати целофанові пакети повторно, купувати тару з уже переробленого пластику. Ще замість пакетів в супермаркет ви можете брати з собою еко-сумки, а непридатні для використання пакети можна віддавати в пункти вторсировини. Одяг та інші дрібниці можна теж вільно покласти в сумку при покупці, не обов’язково купувати такі речі в пакетах.
  2. Відвідуйте пункти вторсировини. Ви можете знайти найближчі пункти за допомогою Google або звернутися в Cleanworld. Фасувати відходи не так складно, як здається. Пластикові тари можна компактно складати і зберігати біля сміттєвого відра. Використані батарейки можна класти в спеціальні коробки, які часто встановлюють біля входів в супермаркети.
  3. Купіть термочашку або багаторазові пляшки. Часто відвідуєте кав’ярні, де берете каву з собою? Якщо крафтового стаканчик просто переробити, то з кришечкою з пластика вже виникають проблеми. Радимо брати з собою каву або чай в термосах або термокружках. Також можете купити багаторазові пляшки. Таким чином ви не тільки подбаєте про природу, але ще і заощадите. Влітку носити воду можна в пляшці з термопластика – зносостійкого матеріалу. Такі ємності набагато легше, ніж скло. Також є інфьюзери-пляшечки з ситечками, в які можна покласти подрібнені фрукти або овочі (вони надають воді приємний смак).
  4. Давайте речам другий шанс. Одяг і взуття можна здати в секонд-хенд, на барахолку, віддати незаможним. Якщо речі або техніка в хорошому стані, їх можна продати через спеціальні сервіси. Таким чином ви ще зможете заробити. А якщо ви пожертвуєте одяг в «Червоний Хрест», то ще й зможете зробити добру справу. А непотрібні книги можна віднести в бібліотеку або продати тим, кому цікаво їх прочитати.
  5. Дотримуйтеся принципів розумного споживання. Багато покупок ми робимо спонтанно, а потім не знаємо, куди їх подіти. Вони захаращують простір будинку, а в один прекрасний момент відправляються на смітник, після чого забруднюють природу. При цьому накопичення непотрібних речей не робить нас щасливими. Намагайтеся перед кожною покупкою ретельно обмірковувати, чи потрібна ця річ вам. Набагато краще вкласти гроші в освіту або подорож, так ви отримаєте набагато більше емоцій.
  6. Читайте інформацію від виробника. Радимо купувати продукти від місцевих виробників, щоб скоротити шлях їх перевезення, отже, ви зможете зменшити обсяг транспортних вихлопів. Намагайтеся не купувати продукти, загорнуті в пластик, якщо є така альтернатива. Якщо бачите маркування “еко-продукт” – сміливо беріть. Харчуватися такою їжею для власного самопочуття і природи, оскільки вона вирощена без використання шкідливих добавок.
  7. Вивчайте склад косметики і побутової хімії. Зараз багато виробників почали відмовлятися від фосфатів і хлору, а також інших шкідливих добавок в складі. Купуйте продукти з відмітками про те, що вони біорозкладані. Шампуні вибирайте без ПАВов, лауриту сульфату. Такі речовини надходять у водойми по стоках труб і завдають шкоди природі. Також вони негативно впливають на якість питної води. Корисно відмовитися від шкідливих добавок в косметиці і для вашого здоров’я – вони викликають сухість шкіри і знижують захисний жировий бар’єр.
  8. Економте побутову енергію. Купуйте енергозберігаючі лампи, сенсорні крани. Встановіть посудомийну машину, оскільки вона споживає менше води, ніж при митті руками. Використовуйте воду повторно-наприклад, для змиву в туалеті. Вимикайте воду в душі, коли купаєтеся, і в крані, коли чистите зуби. На практиці вийде, що Ви економите до двадцяти відсотків побутових ресурсів. При цьому ви зможете істотно заощадити, що досить відчутно при поточному постійному підвищенні розцінок.
  9. Поменше використовуйте транспорт. Якщо можливо дістатися до пункту призначення пішки або на велосипеді, використовуйте цей спосіб. Також відмінним рішенням може стати каршерінг і спільні поїздки. Відмінний тренд останніх років-відмова від власної машини на користь короткострокової оренди машини з оплатою за хвилину. Таким чином ви зможете пересуватися на власному автомобілі, як в таксі. Також можна орендувати Електричні самокати, яких зараз дуже багато у великих містах.
  10. Садіть дерева. Ці заходи стануть першим внеском проти глобального потепління, а також вони представляють користь для здоров’я – фізична активність на природі піде вам на користь, особливо, якщо ви цілими днями просиджуєте в офісі.

Крім перерахованих вище пунктів існує і маса інших. Ознайомитися з ними ближче можна завдяки різним екологічним ініціативам – дізнайтеся, які є у Вашому місті і вступите в їхні ряди. Крім цього отримати корисну інформацію завжди можна в Інтернеті. І не забувайте прищеплювати здорові екологічні звички своїм дітям-проводьте спільні суботники, розповідайте їм про існуючі проблеми навколишнього середовища, прищеплюйте почуття турботи про природу. Таким чином ви прищепите їм відповідальність за навколишнє середовище з молодих років.